Recept – Wouws Wit

Benodigdheden
- 500 gram Wouws Wit.
- 25 gram margarine / olie.
- 270 – 300 ml water.
- zakje gist
Bereidingswijze broodbakmachine
Doe de ingrediënten in deze volgorde in de bakvorm: water, meel en margarine/olie, gist.
Stappen:
1. Selecteer het programma “normaal”.
2. Druk op “start” om het bakproces te laten beginnen.
3. Haal het brood direct na het piepsignaal uit de bakvorm en laat het op een rooster afkoelen.
Bereidingswijze zonder machine:
Doe het meel in een grote pan of kom, maak het aanrecht schoon en bestuif het alvast met een
klein beetje bloem. Meng het water de margarine en de gist door het meel en kneed het in de
kom tot een bal, kneed op het aanrecht verder tot het deeg goed soepel is, het mag niet meer
plakken (meng er dan nog wat meel door). Doe het deeg weer in de kom, doe er een vochtige
theedoek over en laat het op een warme vochtige plek 1 uur rijzen.
Kneed het deeg opnieuw door, rek het dan een paar keer uit en vouw het steeds dubbel, rol het
deeg uit tot een lange lap met zo ongeveer de breedte van de bakvorm. Vet de bakvorm in met
een beetje boter. Rol de deeglap goed stevig op en leg hem met de naad naar beneden in de
vorm. Opnieuw met de theedoek erover nog een half uur tot drie kwartier laten rijzen tot de
vorm helemaal gevuld is.
Zet de vorm iets onder het midden van een voorverwarmde (260 graden) oven, en bak op 240
graden celsius (gasoven stand 6-7). Bak het brood in 25 tot 30 minuten gaar en bruin, haal het
brood meteen uit de vorm (HEET!).
Strijk er wat koud water over voor de glans en laat het uitdampen op een rooster.